Tuesday, March 1, 2011

Duokit man sūrių saldainių!!!

   Kas mane nustebino suomijoje-jų maistas nelabai skiriasi nuo mūsų.Jie irgi megsta čeburiekus,jie irgi valgo balandėlius....Tačiau duona pas juos visai kitoniška-ne tokia "dregna" kaip mūsų,taip pat daug skanesnė(asmeninė nuomonė).
 Žuvis pas juos vienas iš megstamiausių produktų,o labiausiai megstamos:lašiša,šprotai,iš kuriu ir duoną! daro.Bulves jie valgo kaip ir lietuviai,dažnai ir daug,tačiau ju maiste daug mažiau riebalų.Maistas pagrinde gaminamas namie,retai kada valgoma restoranuose arba greito maisto uzkandinese,išimtis-kebabai,nes žmones ju namie negamina,o ir tie kebabai visai kitokie nei lietuvoje,nevynioja jų niekas i jokius blynus,o ir skonis daug geresnis.

Suomiškas kebabas:

Megstami ne tik kebabai,tačiau ir meksikietiški patiekalai,"burito" ir "taco",tačiau nėra kažko dominuojančio,net ir nedideliame miestelyje galima išragauti daugelio kulturų patiekalų. 
   
  Prieskoniai naudojami dažnai,tačiau jie ne tokie aštrus kaip namie ir naudojami su dideliu saiku.Ant stalo visada rasi salotų,kaip ir ąsotį "ledinio vandens".Vynas vakarienes metu dažnai geriamas,taciau tik taurė ar dvi.Valgoma nedideliais kiekiais,tačiau sočiai ir sveikai.Stengiamasi valgyti kuo dažniau,užkandžiauti riešutais žiurint televizorių ir pan.

 Pieno produktai dažni,retuose namuose nerasi jogurto šaldytuve,o ir grietinėlė naudojama dažnam padažui gaminti.Kaip ir namuose čia galima nusipirkti "Valio" produktų,kurie čia vertinami del kokybės ir tikrai gero skonio.Mėgstami čia ir saldumynai,tačiau jie kitokie.......LABAI kitokie..čia jie gali būti ir nesaldūs :D  aš rimtai čia.  čia jie sūrūs-ir net labai populiarūs ir vadinami salmiakki.


 Šokoladas daug skanesnis nei namie....Visiems gyvenantiems lietuvoje patarčiau pirkti FAZER,ir tik FAZER šokoladą,nes skonis man,kaip šokolaholikui buvo nepakartojamas.O prie saldumynų būtinai reikia kad būtų kavos puodelis...Jie kavos negadina,jos karštu vandeniu jos neužpilineja,o gamina su kavavirėmis...Skonis daug geresnis,o ir gerti maloniau. 

    Bėja,suomiai išgeria daugiausiai kavos pasaulyje!
 Kitame iraše aprašysiu suomiškus gerimus